вівторок, 28 листопада 2017 р.

"Використання он-лайн ресурсу LearningApps.org для створення інтерактивних вправ"

Інтерактивний (англ. «interact», де «inter» – взаємний, «act» – діяти) означає здатний до взаємодії, діалогу. Вчені вважать, що інтерактивне навчання – це спеціальна форма організації пізнавальної діяльності, яка має конкретну, передбачувану мету – створити комфортні умови навчання .
Інформатизація навчально-виховного процесу передбачає широке використання інформаційно - орієнтованих засобів навчання на базі сучасних комп’ютерів і телекомунікаційних мереж. Нині є велика кількість програм і сервісів, за допомогою яких можна створювати освітні ресурси, багато з них вимагають знання основ програмування, що для звичайного педагога викликає ряд сумнівів та  побоювань. Але існують програми та сервіси, які може освоїти самостійно і звичайний вихователь.

Наприклад: LearningApps.org – загальнодоступний безкоштовний он-лайн-сервіс, заснований на роботі з готовими шаблонами-заготовками для заповнення, призначений для створення інтерактивних завдань різного рівня складності, тематики та формату. LearningApps.org є додатком Web 2.0 для підтримки навчання та процесу викладання за допомогою інтерактивних модулів. Існуючі модулі можуть бути безпосередньо включені у зміст навчання, а також їх можна змінювати або створювати в оперативному режимі. Метою є також збори інтерактивних блоків і можливість зробити їх загальнодоступним. Такі блоки (так звані програми або вправи) не включені з цієї причини ні в які програми або конкретні сценарії .
Рідна мова LearningApps.org – німецька, але на сайті реалізована багатомовна підтримка. 
Тематика створення завдань у цьому ресурсі достатньо різноманітна. Категорії можливих завдань можна умовно поділити на такі типи: вибір, послідовність, розподіл, заповнення, інструменти, он-лайн-ігри, кросворд, знайти пару тощо.
Важливою допоміжною функцією цього сайту є можливість переглянути завдання інших користувачів як приклад для розроблення власної інтерактивної вправи. Категорії завдань розташовані у вигляді візуально зручної сітки зображень, на якій також можна побачити рейтинг категорії завдання відповідно до кількості разів використання цього шаблону іншими користувачами. Клацнувши на зображення значка категорії вправи, ми переходимо у режим безпосередньої її розробки. Після створення певного завдання у нас з’являється можливість опублікувати його, скачати або поділитися з іншими.
Ресурс LearningApps відрізняється від інших сервісів створення дидактичних та інтерактивних завдань великим різноманіттям вибору шаблонів вправ і функцій виконання.
 Охарактеризуємо позитивні якості роботи з сервісом LearningApps.org:  
·        безкоштовний сервіс ;
·        доброзичливий інтерфейс;
·        можливість обміну інтерактивними завданнями;
·        завдання можна створювати і редагувати в режимі он-лайн;
·        використовуючи різні шаблони;
·        багато шаблонів підтримують роботу з картинками, звуком та відео;
·        моментальна перевірка правильності виконання завдання;
·   на сайті можна вибрати категорію: «Людина і навколишнєсередовище», «Мистецтво», «Біологія» та інші, а також «Всі категорії»;
·        можна отримати посилання для відправки по електронній пошті або код для вбудовування в блог або сайт, і на Вікі - сторінку.
   Було б не правильно, не розкрити негативні якості роботи сервісу, хоча їх і не так багато:  
·        частина шаблонів не підтримує кирилицю;
·        підключення навчального закладу до Інтернету;
·        в шаблонах зустрічаються окремі помилки, які неможливо виправити вручну;  
·        деякі шаблони вправ змінюються або їх вилучають з сайту.
  Ресурс LearningApps використовують для створення різних інтерактивних наочних вправ в іграх, конкурсах, заняттях. Види інтерактивних вправ в системі LearningApps.org: категорія Вибір (Вікторина, Вікторина з вибором правильної відповіді, Виділити слова, Хто хоче стати мільйонером? Слова з букв); категорія Розподіл (Гра «Парочки», Класифікація, Знайди пару, Пазл «Впізнайко», Сортування, Співвідношення) та інші.
 Можна зробити висновок, що застосування сервісу LearningApps.org для створення інтерактивних вправ, відкриває перед освітянами нові можливості й перспективи. З’явилася технологічна можливість вносити свої дописи і мультимедійні додатки до існуючих сайтів швидко, не знаючи мов програмування, не маючи спеціальних знань.
Майстер-клас "Працюємо з learningapps.org"


Посилання на он-лайн ресурс:LearningApps.org

Немає коментарів:

Дописати коментар