понеділок, 27 листопада 2017 р.

"Соціальні мережі як одна з альтернативних форм роботи з батьками в ЗДО"


Сім'я і дошкільний навчальний заклад - два важливих інститути соціалізації для дитини. Щоб залучити сім'ю в єдиний освітній простір, встановити довірливі , партнерські відносини з батьками а також зробити всіх членів сім'ї повноцінними учасниками освітнього процесу, потрібно використовувати різноманітні засоби і форми роботи. Особлива увага повинна приділятися впровадженню нових, нетрадиційних форм співпраці. Пропонуємо Вам розглянути один з таких засобів - Соціальні мережі.
Ні для кого не секрет, що XXI століття - це час бурхливого розвитку комп'ютерних технологій та інтернету. За останні 10-15 років персональний комп'ютер і наявність високошвидкісного доступу в інтернет перестали бути розкішшю, а стали буквально предметом першої необхідності. Майже у кожного активного користувача мережі інтернет є аккаунт (сторінка) в соціальних мережах. Пропонуємо Вам розібратися, що ж являють собою соціальні мережі і як вони можуть допомогти  ЗДО у роботі з батьками.
Соціальна мережа (від англ. Social networks) - це сайт (інтернет-майданчик, який дозволяє зареєстрованим на ньому користувачам розміщувати інформацію про себе і підтримувати зв'язок між собою, встановлюючи соціальні зв'язки. Простіше кажучи, це - сайт для спілкування. Матеріали на цьому майданчику розміщуються безпосередньо самими користувачами. Соціальна мережа об'єднує людей різних національностей, релігій, професій, соціальних груп, вікових груп і т. д. Всі користувачі соціальної мережі мають можливість спілкуватися один з одним безпосередньо, без використування додаткових інструментів (наприклад,  коментувати записи, висловлювати свою думку). Також соціальна мережа у своєму розпорядженні має інструменти для створення співтовариств по інтересах, де спілкування відбувається вже в більш вузьких колах. Різні програми, ігри роблять перебування в соціальній мережі цікавішим, також останнім часом великого поширення набули смартфони (англ. smartphone - розумний телефон - мобільний телефон, доповнений функціональністю персонального комп'ютера і має вихід в інтернет) це ще більше популяризувало соціальні мережі.
Які можливості нам надають соціальні мережі? Перш за все-спілкування, навіть з тими, хто в даний момент знаходиться за сотні кілометрів від Вас. Власне, заради цього більшість соціальних мереж і створювалося.
За допомогою соціальних мереж Ви можете:
- знайти людей, з якими колись разом вчилися, працювали, відпочивали;
-знайти нових друзів;
-більше дізнатися про людей;
-розміщувати  і завантажувати мультимедійні дані;
-створювати фотоальбоми;
-зберігати інформацію;
-дізнаватис останні новини;
-організовувати і вступати в групи за інтересами.
ЗДО може використовувати соціальні мережі розміщуючи там :
- оголошення про підготовлювані заходи на базі груп, дитячого садка загалом, загальні та групові батьківські збори, різні  конкурси;
- фото-звіти  про проведення цих заходів;
- фотографії і відеозаписи за участю дітей в різних заходах: прогулянках, ранках, святах;
- матеріали по проведенню цікавого дозвілля в колі сім'ї: різні майстер-класи, ігри;
- поради вузьких фахівців: музичного керівника, інструктора з фізичного виховання, педагога-психолога;
- поради медичної сестри;
- тематичні консультації педагогів групи.
Використовуючи соціальні мережі батьки беруть активну участь в житті групи: розміщують матеріали, задають питання, спілкуються між собою і з вихователями групи. Як показує досвід використання, недоліків даної форми роботи з батьками виявлено не було. Вважаємо, що соціальні мережі можна і потрібно активно використовувати у своїй роботі будь-якому педагогу XXI століття. Вони ні в якому разі не скасовують стандартні форми роботи (такі як батьківські збори, тематичні консультації, спільні дозвілля і багато інших), а надають додатковий простір для реалізації поставлених цілей у роботі з сім'ями дітей. Ми не можемо ігнорувати процеси, що протікають в суспільстві. Інтернет і соціальні мережі стали невід'ємною частиною нашого повсякденного життя. Так чому б не залучити їх до процесу досягнення наших цілей.

Немає коментарів:

Дописати коментар