вівторок, 28 листопада 2017 р.

"Платформи он-лайн курсів для самоосвіти педагогів"

Західний світ успішно користується освітянськими можливостями Інтернету вже не перший рік, в Україні масові онлайн курси набувають певної розповсюдженості лише зараз. Якість освіти в Інтернеті не поступається університетському рівню, вона покращує рівень знань, пропонує вдосконалити навички, які подарувала нам вища освіта та слугує прекрасним помічником для саморозвитку. Пропонуємо короткий огляд найпопулярніших освітянських порталів з усього світу.

Свого часу педагог Салман Хан вирішив створити ресурс, який дозволятиме людям з усього світу займатися самоосвітою, не виходячи з власного будинку. Таким чином, у 2006 році в Інтернеті народився проект Khan Academy, що розпочав новий етап та шалений розвиток освіти в сучасному світі.
Організація поставила собі за мету надати безкоштовний доступ до освітніх матеріалів людям, які мають бажання вчитися, але з якоїсь причини не можуть відвідувати освітні заклади. Khan Academy пропонує онлайн курси та лекції у форматі YouTube відео. Окрім мікролекцій, веб-сторінка організації має практичні заняття та методичні матеріали для педагогів – тож самоосвіта вчителя теж ніким не забута.
Всі матеріали, курси та лекції знаходяться у вільному безкоштовному доступі для будь-якої людини на планеті, яка має можливість користуватися Інтернетом.
Фінансування проекту відбувається на волонтерських засадах, проте основні кошти на розвиток сайту виділяють благодійний фонд Google і фонд Мелінди та Білла Гейтс.
Онлайн лекції перекладено на 65 мов, пріоритетну мову користування платформою ви можете обрати з 7 варіантів, а деякі ресурси проекту перекладені і на українську мову. Навчання тут – безкоштовне, за виключенням можливості добровільно внести пожертву.
В травні 2012 року науковцями Гарвардського університету та Массачусетського технологічного інституту була заснована платформа масових відкритих Інтернет курсів edX. Джеррі Сассмен, Анант Агарвал, Кріс Терман, і Пьотр Мітрос стали авторами першого курсу «Circuits and electronics», складеного на науковій базі Массачусетського інституту. Курс прослухали 155000 студентів із 162 країн.
У 2013 році організація розпочала партнерство зі Стенфордом, і в червні 2013 року кількість слухачів edX дійшла до позначки в 1 млн студентів.
Наразі в світі нараховується 53 школи та некомерційні організації, які запропонували чи мають в своїх намірах запропонувати власні курси на ресурсі edX. Нині платформа налічує більше двох з половиною мільйонів користувачів, які мають доступ до двох сотень курсів в Інтернеті на різноманітну тематику: від біохімії до дизайну та мистецтва.
В цілому, навчання на платформі абсолютно безкоштовне з правом отримати сертифікат. Втім, ви маєте можливість внести свій волонтерський внесок за навчання на кожному курсі та по його завершенню вам буде видано спеціальний сертифікат, який має свої незначні привілеї.
Вміст платформи перекладений на чотири мови, української серед них, на жаль, нема.
«Найкращий стартап року» за версією сайту TechCrunch, Coursera розпочинає свою діяльність у квітні 2012 року. Перші університети, що погодилися надати свої наукові матеріали – виші Стенфорда, Принстона, Мічиганський та Пенсильванський університети, проте вже з 23 жовтня 2013 року онлайн освіта з Coursera – це співпраця із 107 вишами та іншими установами.
Як і попередні освітні платформи, Coursera пропонує повністю безкоштовні онлайн курси, проте, аби отримати верифікований сертифікат, ви все ж муситиме викласти 30-40 доларів з власної кишені. Втім, при сильному бажанні, якщо ви зможете доказати адміністрації наявність фінансових труднощів або обов’язковість отримання такого сертифікату, Coursera може піти вам на поступки.
Щотижня студент, підписаний на той чи інший курс, отримує відео лекції та домашні завдання. Їх виконання обов’язкове, якщо ви хочете отримати сертифікат про закінчення курсу. Особливістю оцінювання знань і, напевно, одним із найбільших мінусів проекту є той факт, що ваші домашні завдання оцінюють інші студенти. Вони ставлять вам бали, а ваш підсумковий результат дорівнюватиме середньому арифметичному всіх поставлених ними оцінок.
Сертифікат про завершення курсу ви зможете отримати, набравши мінімально необхідний загальний бал , встановлений викладачем. Крім того, у вас є можливість отримати сертифікат з відзнакою, в разі, якщо ви покажете високий рівень знань.
Як і в Khan Academy, основну мову користування ви можете обрати з-поміж семи запропонованих. Деякі матеріали перекладені і на українську мову.
Ну і нарешті, вітчизняний представник онлайн освіти. 15 жовтня 2014 року Іван Примаченко разом зі своєї командою волонтерів запустив проект Prometheus. Перші курси були запропоновані викладачами КНУ ім. Шевченко, КПІ та Києво-Могилянською Академією. Згодом до партнерства приєдналися УКУ та Львівська IT-школа. Таким чином, освіта і Україна вийшли на новий етап розвитку своїх стосунків.
За перші півроку на порталі зареєструвалося 70 тисяч користувачів, які мали доступ до 20-ти безкоштовних онлайн курсів провідних українських викладачів. А для тих, хто не певен у своїх силах, засновник Prometheus Іван Примаченко в діалозі зі Studway порадив, як саме навчитися вчитися самостійно.
Аудиторія Прометеус з кожним днем шалено зростає: після запуску безкоштовного онлайн курсу Гарвардського університету CS50 “Основи програмування”, на сайті зареєструвалося близько 40 000 слухачів менш, ніж за 2 місяці (результат, що дорівнює попереднім 10 місяцям роботи Prometheus).
Серед основних завдань, автори проекту вбачають надання онлайн доступу до кращих навчальних матеріалів України всім охочим людям; підтягування стандартів своєї роботи до світового рівня та запуск експерименту, пов’язаного з наданням змішаного освітнього процесу в одному з університетів України.
Серед переваг саме української платформи онлайн курсів можна назвати наявність унікальних лекцій, що пов’язані конкретно з Україною, а також можливість пройти підготовчі курси до зовнішнього незалежного оцінювання.
Навчання на порталі абсолютно безкоштовне, складається з перегляду відео лекцій, виконання домашніх завдань, та складання іспитів. В разі, якщо студент набирає необхідний мінімум балів по проходженню того чи іншого курсу – йому надсилається електронний сертифікат. Якщо ж ви готові здійснити благодійний внесок, Prometheus пропонує вам отримати верифікований сертифікат.
Одним з недоліків порталу можна назвати те, що деякі курси не передбачають отримання безкоштовних сертифікатів.

 Вище перераховані портали можуть виявитись прекрасними помічниками для загального розвитку педагогів, які прагнуть вдосконалювати та поглиблювати свої знання. Тож – не зволікайте, беріть приклад з інших людей, і починайте навчання з натхненням!

Немає коментарів:

Дописати коментар